Alle ins en outs over onze smartverlichting

Smartverlichting wordt steeds populairder, Philips Hue en Osram Lightify zijn al bekende namen in dit segment. Ideale oplossingen voor de plug & play-gebruiker die simpelweg een stukje smartverlichting in huis wil halen. Met één druk op de knop of een swipe op je tablet of smartphone verander je de verlichting in het hele huis.

Maar wist je dat de techniek al verder is? Diverse systemen en protocollen ondersteunen elkaar al en zo kun jij als rasechte techniekfanaat de verlichting zo tweaken dat het nog veel smarter is!

RTL4 kwam bij ons op bezoek om te kijken hoe dit er eruit ziet. Voor de techniekliefhebber vind je hier de complete setup die we voor dit scenario hebben gebruikt.

De basis met Philips Hue – Van downlight tot RGB LED-strip

De producten van het merk Philips Hue hebben we gekozen voor de techniek. Waarom geen Osram Lightify? Techniek van eigen bodem is altijd beter.

Het smarthome is op het moment van de opnames uitgerust met de volgende producten:

Eerste indruk

De Hue Bridge is een compacte gateway met een knop aan de bovenkant voor het connecten met diverse apparatuur. De downlights zijn eenvoudig te installeren (tenminste wel in ons systeemplafond). De klemveren zijn goed strak dus de downlights blijven goed hangen. De lampen beschikken over een afdekkapje die je er op kunt draaien zodat je de stroomkabels kunt aansluiten.

De plafondlamp schroef je vast op een centraaldoos. Ook hier zijn kabels netjes weggewerkt. De LED-strips beschikken over een krachtige plakstrip. De LED-strip wordt gevoed door een euro-stekker die vast zit aan de LED-strip. In de kabel tussen de strip en de stekker zit ook de receiver.

Hue Bloom en Go kunnen op elke gewenste plek worden neergezet. De Go beschikt naast de accufunctionaliteit ook over een knop waarmee je vooraf geïnstalleerde neutrale kleuren kunt instellen. De RGBW LED-lampen zijn normale E27 peertjes die zich eenvoudig in een fitting laten schroeven.

Philips Hue app

Installatie

De installatie is erg eenvoudig

 • Installeer de producten op de gewenste plek
 • Installeer de Bridge naar wens maar sluit hem aan op je router
 • Download en installeer de app op een iOS- of Android-device
 • Volg het installatieproces van de app op het apparaat door dit te koppelen aan de Bridge
 • Ga in de app naar het menu -> instellingen -> Mijn lichten en klik op het “+-icoon” om lampen toe te voegen

In het menu onder het kopje “scenes” kun je vooraf geïnstalleerde scenes(kleuren) selecteren voor de smartverlichting, maar je kunt uiteraard ook je eigen scenes aanmaken. Voor de opname van RTL Woontips hebben wij een Conrad-kleurscene, een koud-wit werklichtscene, een warm-wit kamerverlichtingscene en een sfeerverlichtingscene gemaakt.

Philips Hue app

De standaard app van Philips Hue beschikt over een wekker- en timerinstelling. Omdat wij het systeem uitgebreid hebben met domotica van Devolo en Somfy, hebben we hier geen gebruik van gemaakt.

Slim, slimmer, slimst

Devolo heeft dit jaar hun nieuwe domotica pakket gelanceerd “Devolo Home Control”. Dit leek ons een goed moment om het huis in te richten met deze nieuwe productserie. Dit pakket aangevuld met de domotica van Somfy resulteert in een erg gaaf smarthome resultaat (al zeggen we het zelf). Tijdens de uitzending kun je de volgende apparaten zien:

Devolo

Somfy (binnenkort beschikbaar op Conrad.nl)

 • 1x Tahoma Box – De gateway van Tahoma
 • 1x Deur- en raamcontact – Standaard verbreekcontact
 • 1x Temperatuursensor – Ophangbare draadloze temperatuursensor
 • 1x Lichtsensor – Ophangbare draadloze lichtsensor
 • 4x Gordijnrails – Elektrische gordijnrails met motor
 • 1x Screens – Elektrische zonnescreen om buiten te monteren
 • 1x Scenariospeler – Instelbare schakelaar om scenario’s te besturen
 • 1x Bewegingssensor – Bewegingssensor met krachtige PIR-sensor
 • 2x Slimme stekkerdozen – Schakelbare stekkerdozen met override-knop
 • 4x Wandschakelaas – Draadloze schakelaars voor screen- en gordijnbesturing

Devolo Home Control

Eerste indruk

Devolo’s Home Control serie oogt zoals je mag verwachten van Devolo: een strak design en degelijke kwaliteit. De gateway is van hetzelfde design als een powerline-adapter maar dan iets groter.

De overige accessoires zijn uitgerust met 3M plakstrips en blijven dus stevig hangen. Schroeven worden meegeleverd maar zijn niet nodig. Handleidingen verwijzen allemaal naar de software van Devolo. Zou het echt zo makkelijk zijn als ze beweren? We zullen het straks zien..

De Somfy-producten zijn net als Devolo prima in orde. De gordijnrails is erg stevig en makkelijk te monteren. De schakelaars, licht- en temperatuursensor en scenariospeler zien er strak uit en misstaan zeker niet in een moderne woonkamer. De Tahomabox oogt als een router maar dan met een externe ontvanger.

Somfy box

Installatie Devolo

Om de vraag van net te beantwoorden: Zou het echt zo makkelijk zijn als ze beweren? Ja! Devolo maakt waar wat ze beloven, deze smartverlichting is erg eenvoudig te installeren. Zelfs regels (if this then that principe) aanleggen gaat eenvoudig, maar hier komen we later op terug.

Sluit de Devolo Home Control gateway aan op je router en plug deze in het stopcontact

 • Ga naar mydevolo.com of installeer de My Devolo app voor Android/iOS en volg het installatieproces
 • Om apparaten toe te voegen, klik je op “Apparaten” en op het “+-icoontje”. Kies hier het gewenste apparaat en volg het installatieproces
 • Om regels toe te voegen ga je naar “regels” en kies je de gewenste set-up.

Een kleine kanttekening alvorens het installatieproces: Installeer/monteer de smartverlichting nog niet! Dit dient plaats te vinden tijdens het aanmeldproces en is een makkelijk te maken beginnersfout (we spreken uit ervaring).

Installatie Somfy

De producten van Somfy komen met uitgebreide handleidingen. De gordijnrails en -screen zijn eenvoudig te installeren.
Installatieproces smartapparatuur

 • De gateway zou in principe een “volg de stappen”-proces moeten zijn. Ons Smarthome zat ten tijde van de installatie echter op het netwerk van Conrad met een strenge firewall. Een goede tip voor iedereen die Somfy wil installeren: zorg dat je een vrije doorgang hebt om problemen te voorkomen!
 • Als de gateway is toegevoegd kun je erg eenvoudig apparaten toevoegen. Dit doe je door op het “instellingen-icoon” en vervolgens op “toevoegen” bij de desbetreffende productgroep te klikken. Zelfs Philips Hue zit standaard in het softwarepakket en kun je eenvoudig toevoegen!
 • Om regels in te stellen (if this then that principe) klik je op “Smart” om programma’s aan te maken. Het principe werkt hetzelfde als bij Devolo. Het is een eenvoudige “Drag & drop” functie.

Somfy producten

De scenario’s

Één van de bedoelingen van ons smarthome is om te laten zien hoe gaaf smarttechniek is. Het is ook gaaf om dingen te installeren en programmeren, maar het is minder gaaf om je af te vragen waarom het niet werkt! Hadden we al gezegd dat we achter een bedrijfsfirewall zaten? Nogmaals, zorg voor een open lijn. Dit bespaart je veel zorgen!
Als eerste willen we de sfeerverlichting laten zien, dit kan zoals gezegd met de software van Philips. De scenes programmeer je eenvoudig door lampen en een kleurenpalet te selecteren, redelijk plug ’n play dus.

De tweede stap was om de verlichting en gordijnen/screens met elkaar te verbinden, ook dit ging vrij eenvoudig met de software van Somfy. Binnen de software van Somfy kun je vrij eenvoudig Philips Hue integreren en direct kiezen in scenes. Zo hebben we het volgende scenario ingesteld, met dit scenario gaat de verlichting automatisch aan/uit.

Ik wil:

 • De LED-strip van de TV zacht-blauw laten branden
 • Bloom light zacht-blauw laten branden
 • Kamerdownlights subtiel warm-wit laten branden

Wanneer:

 • Het tijdsblok tussen 18:00 en 23:00 is

Om de gordijnen tegelijkertijd dicht te laten gaan is er een tweede scenario aangemaakt met dezelfde tijdsinstelling, maar dan met een looptijd tot 07:00 uur ’s ochtends.Uiteraard kun je met tijd spelen. Zo kun je verschillende dagen van de week selecteren maar ook periodes. Dit is tot op de dag nauwkeurig. Ideaal voor de winter/zomer.

Door deze uitgebreide tijdsinstelling hebben we ervoor gekozen om het koffiezetapparaat en waterkoker smart te maken met slimme stekkerdozen van Somfy. Een PIR-sensor onder de boekenkast schakelt alleen ’s ochtends tussen 07:00 en 07:30 bij beweging het koffiezetapparaat en waterkoker.

Tahoma scenario

Uiteraard speelt Devolo ook een grote rol in de scenario’s voor verlichting. Philips Hue is helaas nog niet geïntegreerd in de software. Deze release staat gepland voor Q1 2016. Om dit toch redelijk op elkaar af te stemmen, hebben we gebruik gemaakt van slimme schakeldozen.

Zo schakelt een deur- venstercontact op de voordeur automatisch de plafondlamp aan voor 2 minuten lang. Ook de nachtlampjes zijn smart gemaakt met een bewegingsmelder en een slim stopcontact. Zo detecteert de sensor aan welke kant van het bed beweging is en wordt de lamp ingeschakeld juiste kant van het bed. Zo kan je partner verder slapen.

Naast de Somfy PIR-sensor hangt er ook een PIR-sensor van Devolo die de lampen in de keuken inschakelt. Zo kun je zien waar je de koffie inschenkt. Als je vervolgens met een kopje koffie aan de keukentafel gaat zitten, detecteert een bewegingssensor dit en vervolgens worden de hanglampen boven de tafel ingeschakeld.

Dat is nou The Smart Way of Life!

Benieuwd hoe dit er in het echt uitziet? Maak een afspraak en kom ons smart home bekijken.