SMART HOME: DAT MAAK JE NATUURLIJK ZELF

STUUR ALLE SLIMME APPARATEN IN HUIS AAN MET JE SMART DEVICE

Uiteindelijk is een compleet smart home het doel van Internet of Things in huis! Stuur via je smartphone, je tablet, je wearable of een andere mobiel device de verlichting, de thermostaat, de airconditioning, de deuren en ramen en al je multimedia aan. Doe de rolluiken omlaag vanuit je luie stoel zodra de zon in je gezicht schijnt en zet alvast de verwarming aan als je onderweg naar huis bent na een lange dag werken.

Lig je al in bed en ben je vergeten of je de deuren op slot hebt gedaan? Pak je smartphone erbij, open de app en check het. Toch niet op slot gedaan? Dan komt nu het mooiste… Sleep met je vinger van “Open” naar “Locked” en klaar. Je hoeft niet uit bed, je krijgt geen koude voeten en kunt heerlijk gaan slapen.

De mogelijkheden zijn oneindig maar wat heb je nu nodig om een smart home te bouwen? Hieronder leggen we het stap voor stap uit en geven wij een overzicht van wat er allemaal te koop is. Jij bepaalt hoe smart je het wilt hebben!

STAP VOOR STAP NAAR EEN VOLLEDIG SMART HOME

HOE MAAK JE NU ZELF EEN SMART HOME?

WIJ HELPEN JE, STAP VOOR STAP!

Om te beginnen moet je weten wat je in huis smart wilt maken. Denk hierbij aan de verschillende ruimtes, bijvoorbeeld je woonkamer, keuken, slaapkamer of zelfs garage. De volgende vraag is wat je in deze ruimtes smart wilt maken?

Bijvoorbeeld: de verlichting, verwarming, stopcontacten, deuren, rolluiken of alarmsystemen. Tot slot moet je weten wat je als basissysteem gaat gebruiken. Belangrijk is dat je dan direct rekening houdt met uitbreidingsmogelijkheden. Wij geven jou hieronder een voorbeeld hoe je jouw huis smart zou kunnen maken op basis van domotica-pakket van Renkforce.

Stap 1

Maak een plan: zet op papier welke ruimtes je smart wilt gaan maken en welke onderdelen er smart moeten worden ( verlichting, deuren enz.)

Stap 2

Ga op zoek naar een domotica-pakket dat bij jouw wensen past. Domotica staat voor producten die je nodig hebt om verlichting, deuren, rolluiken en andere producten met elkaar te kunnen laten praten/communiceren. Alle conventionele producten moet je dus gaan vervangen door domoticaproducten.

Zo trek je een oude schakelaar uit de muur en deze vervang je door een draadloze. Nadat je ook de lampfitting hebt vervangen, kunnen de schakelaar en fitting met elkaar praten. Er zijn tegenwoordig heel veel verschillende domoticapakketten te koop, met ieder zijn voor en nadelen (deze werken ook allemaal met verschillende communicatieprotocollen).

Voorheen was het zo dat je alles van 1 merk moest kopen, maar dat hoeft gelukkig niet meer dankzij de komst van de Mediola. Deze maakt het mogelijk om verschillende merken aan elkaar te koppelen en geeft jou de vrijheid in de keuze van domoticaproducten. Het ene product van merk X geeft meer comfort dan hetzelfde product van merk Y.

Stap 3

Om de domotica-producten te kunnen bedienen via je smartphone heb je een internet-gateway nodig. Tegenwoordig kun je bij de meeste merken wel een gateway aanschaffen,  maar dit beperkt jou weer tot het gebruik van één merk. En dat wil je niet, want daar gaat je vrijheid! Zoals eerder gezegd moet je naar een systeem waar je verschillende merken met elkaar kunt koppelen. Onze Mediola-gateway praat/communiceert met honderden producten van verschillende merken en die werken op basis van andere protocollen.

Stap 4

Je hebt nu duidelijk in kaart wat je wilt automatiseren en welke producten je hier voor nodig hebt. Maak dan nu een lijst met de producten die je wilt gaan aanschaffen. Bijvoorbeeld:

  • Verlichting woonkamer: 2 draadloze schakelaars, 2 draadloze fittingen
  • Stopcontacten woonkamer: 2 smartplugs
  • Rolluiken woonkamer: 2 draadloze rolluikschakelaars
  • Zonnescherm woonkamer: 1 draadloze zonneschermschakelaar

Prima! Je hebt nu een duidelijk overzicht van wat je allemaal nodig hebt, dubbelcheck of je niets bent vergeten en plaats jouw bestelling.

WELKE DOMOTICA-SYSTEMEN EN SMART-PRODUCTEN ZIJN ER TE KOOP ?