IP-Doorcam – De deurbel van de toekomst

Elec heeft een nieuw product gelanceerd, een IP-deurcamera met WiFi. Een IP-Doorcam is één van de nieuwste high-tech gadgets en nog niet echt toegankelijk voor de gemiddelde consument. De IP-Doorcam is echter een uitzondering. Een 720p-deurcamera waarvan je de beelden overal ter wereld met je smartphone kunt bekijken voor nog geen €130,-? Hoog tijd om dit eens flink aan de tand te voelen.

IP doorcam
Alecto IP Doorcam

Wat is de IP-Doorcam?

De IP-Doorcam is de nieuwste toevoeging voor een ‘slim’ huis. Het is een deurbel en beveiligingscamera in één. Maar dat is nog niet alles, de Doorcam is namelijk toegankelijk met een app. Dit betekent dat je overal ter wereld (mits je 3G, 4G of WiFi hebt) kunt bekijken wie er voor de deur staat. Naast de camera- en deurbelfunctie beschikt de IP-Doorcam ook over een deurbelaansluiting en over een aansluitingen voor een elektrisch slot. Hiermee kun je de Doorcam aansluiten op je bestaande deurbel.  Deze Doorcam geeft een extra akoestisch signaal en je kunt je deur automatisch openen. Mits je uiteraard een elektronisch deurslot hebt.

Dit biedt natuurlijk veel mogelijkheden. Je kunt nu vanuit je luie stoel bekijken wie er voor de deur staat én je kunt ook nog vanuit je stoel de deur opendoen. Ook is deze installatie ideaal voor minder validen en biedt het een stuk extra veiligheid als er ’s avonds aan wordt gebeld.

Heb jij er ook zo’n hekel aan als je bij Conrad wat besteld en de postbode komt langs als jij niet thuis bent? Dat is verleden tijd! Check de camerabeelden als er wordt aangebeld, open de deur en laat de postbode het pakketje binnen neerzetten!

 

 

Het installeren van de doorcam

Het installeren van de deurcamera is verrassend eenvoudig. Bedenk van te voren wel goed of je gebruik maakt van WiFi of LAN. De camera streamt 720p beelden dus zorg ervoor dat je WiFi genoeg bandbreedte kan uploaden als je WiFi wil gebruiken.

Hardware installatie:

De stroomkabel is vooraf niet verbonden met een stekker. Hierdoor hoef je enkel een klein gaatje in de muur hoeft te boren. Standaard wordt er een handige platte WiFi-antenne meegeleverd die je door zijn afmetingen goed kunt wegwerken. De LAN-poort is niet standaard aangesloten, maar dit is eenvoudig zelf te doen middels onderstaand schema:
Deurcamera LAN-poort

Zoals beloofd kun je de deurcamera aansluiten op je bestaande deurbel en/of elektronisch deurslot. Dit is ook vrij eenvoudig te doen met de voorgeprogrammeerde aansluitingen:

Elektronisch deurslot:                                                                                           Deurbel:

Deurcamera deurslotDeurcamera deurbel

 

 

 

 

 

 

Als je besloten hebt of je de optionele apparatuur wilt aansluiten, kun je verder gaan met de daadwerkelijke installatie. De behuizing kun je ophangen met de meegeleverde plakstrip of kun je vastschroeven door de voorgeboorde gaten.

Als alles is aangesloten steek de stekker dan nog niet in het stopcontact. Pak eerst je smartphone of tablet en zorg dat deze verbonden is met je thuis WiFi-netwerk.

Software-installatie:

Download de app “SafeSmart” via de App– of Playstore en open deze dan vervolgens. Kies bij register voor e-mail en loop het registratieproces door. Als de app klaar voor gebruik is, klik dan onderin de balk op het koffer-icoontje:

Toolbar IP doorcam

 

Klik op “Set WiFi by QR-code”(de verbinding wordt namelijk automatisch opgezet zonder dat je iets hoeft in te stellen)QR-code instellen

 

In het volgende scherm is het WiFi-netwerk waarmee je bent verbonden standaard geselecteerd. Voer het juiste wachtwoord in en klik op “next”.

SSID en wachtwoord instellen

Met de QR-code die je zojuist hebt gekregen (onderstaand screenshot) kun je de camera verbinden met je netwerk. Steek eerst de stekker in het stopcontact en wacht tot de camera een pieptonen maakt.

QR code installatie

Hou nu je smartphone of tablet voor de camera zodat de camera de code kan scannen. De camera zal een geluidssignaal geven als bevestiging dat het gelukt is. Let op: Het ‘scannen’ van de code gaat soms moeizaam. Onze ervaring is dat dit het beste werkt als je de tablet of smartphone iets in een negatieve hoek houdt, het beeldscherm op volle helderheid zet en zorgt dat er geen vlekken op het beeldscherm zitten.

Als de camera een ander geluid maakt is de code gescand en kun je in de app op de knop “heard” klikken. De camera gaat nu verbinding maken en er zal kort een scherm tevoorschijn komen met de melding “Setup successfully” als het voltooid is. Vervolgens kun je de camera bekijken door op het “poppetje-icoon” te klikken.  Toolbar overzicht

Staat de camera er nog niet tussen? Vrees dan niet, veeg het scherm naar beneden en je camera zal tevoorschijn komen. Klik op het groene plusje en je kunt de camera een naam en wachtwoord geven. De camera is nu klaar voor gebruik.

Ingebruikname van de camera

Bij standaard gebruik krijg je, als er iemand aanbelt, een push-notificatie op smartphone of tablet. Je kunt deze accepteren of negeren:

Push notificatie

Uiteraard is het ook mogelijk de camerabeelden op elk gewenst moment te bekijken. Dit doe je door eerst op het “poppetje-icoon” onderin de balk te klikken en vervolgens op de gewenste camera:

Camera overzicht

Het camerabeeld met uitleg:

Camerabeeld met uitleg

Hierboven zien we onze inmiddels bekende collega Edo poseren voor de camera. Het beeld lijkt ietwat blokkig, dit komt doordat het maken van een screenshot van een filmpje altijd lastig is. Op het beeld zie je een aantal cijfers, deze refereren naar onderstaande uitleg:

  • *1 : Datum en tijdsweergave
  • *2 : Het aantal actieve gebruikers die de camerabeelden bekijken
  • *3 : Deze knop laat een nieuw pop-up venster zien maar is niet in gebruik met de IP-Doorcam
  • *4 : Keuze uit beeldkwaliteit HD, SD en LD.  HD staat voor High Definition( 1280*720 pixels), SD voor Standard Definition(640*360 pixels) en LD voor Low Definition(320*180 pixels). Let wel op: hoe hoger de kwaliteit, hoe meer bandbreedte er wordt gebruikt!
  • *5 : Indicator die aangeeft dat de microfoon aanstaat op jouw smartphone en tablet. Als de indicator niet zichtbaar is betekent dit dat je niet terug kunt praten naar de mensen die voor je deur staan.
  • *6 : Knop om het eventuele elektrisch deurslot te openen. Als je deze functie wil gebruiken, hou de knop dan 1 seconde ingedrukt.
  • *7 : Met deze functie kun je het geluid op je tablet uit zetten zodat je niet meer hoort wat de persoon bij de deurbel heeft te zeggen (kan erg handig zijn 😉 ).
  • *8 : Hiermee maak je een screenshot van de opname.
  • *9 : Hiermee verbreek je de de verbinding met de camera.
  • *10: Hiermee schakel je de microfoon op tablet of smartphone uit in deze app.

Naast deze standaard functies kun je de camera middels instellingen aanpassen naar wens. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende alarmscenario’s instellen en de camera o.b.v. PIR laten functioneren als beveiligingscamera. Om de instellingen te bekijken druk je één keer op het witte vlak naast de naam en vervolgens op “settings” :

Instellingen

Conclussie: Voordelige doorcam met verrassend goed beeld en veel functies

Met de IP-Doorcam krijg je echt waar voor je geld. De installatie is eenvoudig en er is nagedacht over het design en de functies. Het beeld is verrassend goed en je kunt de Doorcam uitbreiden met andere apparatuur. Eigenlijk is het enige puntje van kritiek de app welke van een derde partij en dus universeel is. De app is, ondanks alle functies, hier en daar wat onduidelijk en oogt ietwat goedkoop. Wellicht kunnen ze hier in de toekomst nog aan werken. Maar voor een fractie van de prijs t.o.v. de concurrentie is de IP-Doorcam een erg goede deurcamera.

Benieuwd hoe de IP-Doorcam er in het echt uitziet en werkt? Maak een afspraak en bezoek ons smarthome!