HOME COFFEE ROASTER

VERSERE KOFFIE KRIJG JE NIET

Een bedrijf uit Groot-Brittannië wil koffiefijnproevers inspireren. Met de Home Coffee Roaster kun je je groene bonen zelf branden. En het apparaat wordt (natuurlijk) aangestuurd via een App.

Voor de één is een kop koffie het laatste redmiddel als noodzakelijke kick om bij vermoeidheid het lichaam weer iets op te peppen. Voor anderen behoort koffie gewoon bij de dagelijkse dingen van het leven zonder daar verder echt bij stil te staan. En dan heb je ook nog de mensen die het maken van het perfecte kopje koffie tot een ware kunst verheven hebben.

De Home Coffee Roaster van de Britse firma Ikawa richt zich vooral op de fan, de liefhebber, de high-end koffiedrinker. Ook alleen die mensen zullen het in hun hoofd halen om groene, ongebrande koffiebonen te kopen om ze daarna zelf te roosteren. Dat doet me denken aan de wereld van HiFi-liefhebbers en hun wijsheid, zelfs de mooiste luidspreker, perfect afgesteld op de creme de la creme van apparaten, kan alleen zijn sound geven als dat ook in de opname zit. Want als het album in een studio is opgelapt is alles te laat. Dit is vergelijkbaar met de koffiebasis. Als de bonen niet perfect geroosterd zijn, helpt niets meer om een goede koffie te maken.

Bij het koffiebranden gaat het ook om de hoeveelheid. Niet alleen de duur van het branden is van belang, ook het temperatuurverloop en de ontluchting spelen een rol. En wie nu ineens het gevoel heeft dat de koffie bij het ontbijt nog niet helemaal perfect smaakt, moet eens kijken naar de volgende video. Daarmee hebben de ontwikkelaars achter deze nieuwe gadget met succes campagne gevoerd om ondersteuning te krijgen voor de kickstart.

Home Coffee Roaster

Zoals je kunt zien is de Home Coffee Roaster een zeer compact en simpel apparaat. Dat is sowieso ideaal in elke thuiskeuken. Bovenin vul je het apparaat met de benodigde hoeveelheid groene bonen en dan start je het roosterproces. Dat proces kan drie tot tien minuten duren. De makers kiezen hier onder andere voor een technologie waarvoor ze hebben samengewerkt met James Dyson – de man van de zakloze stofzuigers. Dankzij zijn gepatenteerde idee zal deze koffiebrander zonder filter gemaakt worden, die anders waarschijnlijk vaak verwisseld zou moeten worden.

De machine bestuur je via een app

Alle instellingen zou je moeten kunnen gaan regelen via een App voor Apple en Android-gebruikers. Omdat dit voor een beginner in de koffiebrand-scene misschien wat teveel van het goede zal zijn, zijn er ook voorgeprogrammeerde brandprogramma’s beschikbaar. De groene bonen kun je direct bij Ikawa bestellen en de beste instellingen daarvoor staan al in de App opgeslagen. Voel je je al wat zekerder als meer ervaren gebruiker, dan kun je zelf met de instellingen gaan spelen. En als je daarbij op een nieuwe favoriete branding stuit, dan kun je die niet alleen opslaan, maar ook met andere gebruikers van de machine delen. Hier hopen de makers op een groeiende levendige community.
En deze makers achter de coulissen zijn trouwens geen onbekenden in de koffiescene. Bij Crowdfunding projecten houdt men over het algemeen alles goed in de gaten waarvoor men geld voorschiet. Zo heeft de onderneming al een zeer vergelijkbare machine uitgebracht, die zich vooral op professionals richt. Op de Kickstarter site zien we ook wat de beide machines van elkaar verschillen – het zijn naar mijn mening vooral de details die voor het thuisgebruik niet zo zwaar mee zullen tellen. En men wil met dit nieuwe fenomeen ook uitsluitend geïnteresseerde klanten bereiken.

Wie altijd zelf gebrande bonen voor absoluut verse koffie wil, moet daar wel wat voor over hebben. 500 Engelse ponden, zo’n 700 euro moet men voor een apparaat via Kickstarter voorschieten. In februari 2016 zullen de machines naar verwachting uitgeleverd worden. De latere verkoopprijs zal zo om en nabij de 1050 euro liggen. Dat is behoorlijk wat geld voor een apparaat met zo’n beperkt doel.
Een alternatief is eventueel de machine van de Berliner Startups Bonaverde. Die zal de groene koffiebonen niet alleen roosteren, maar aansluitend ook malen en de koffie zetten. In principe dus een alleskunnend koffiewonder. Dit het via Kickstarter en Seednext voorgefinancierde project heeft een hobbelige voorgeschiedenis achter zich. Het product is immers nog niet af en staat inmiddels ver van wat ooit werd beloofd. Tot nu toe zou ik persoonlijk hier geen pre-order voor plaatsen, maar ik zou het wel in de gaten houden als je in zo’n apparaat geïnteresseerd bent. Je hoeft Kickstarter slechts een bedrag van 225 euro voor te schieten, maar dat heeft natuurlijk weinig nut als het product nooit op de markt komt.

In dat opzicht maak ik me over het Ikawa apparaat minder zorgen, want zoals boven uitgelegd: de nieuwe gadget is eigenlijk gewoon een nieuwe variant op een reeds bestaand apparaat. De makers weten ook al wie er geïnteresseerd zijn en willen zich juist op een nieuwe doelgroep aanboren.

De makers Rombout Frieling en Andrew Stordy in hun Londense kantoor. (Foto: Ikawa)
Bonaverde zal niet alleen koffiebonen branden, maar ze ook malen en zelfs koffie zetten. (Foto: Bonaverde)
Ikawa biedt groene koffiebonen en daarbij passende brandprogramma’s. (Foto: Ikawa)
Conclusie

Mijn koffie maal ik iedere ochtend met een handmatig aangedreven koffiemolen en dat giet ik dan op in een cafetière. In zoverre kun je wel vaststellen dat ik geen genoegen neem met iets ‘koffie-achtigs’ in mijn kopje. Ook ik let er zeker op welke soort koffie ik koop en hier en daar probeer ik wel eens wat uit. De boven bewaar ik overigens in de koelkast – dan zouden ze blijkbaar langer vers moeten blijven.

Al deze elementen uit mijn koffieritueel ’s ochtends hebben in ieder geval één ding gemeen: ze kosten weinig geld. Tot zover moet ik persoonlijk zeggen: hoe fascinerend ik het idee van vers geroosterde koffiebonen ook vind, 700 of zelfs 1000 euro heb ik daar niet voor over.

Maar het kan natuurlijk ook zijn dat ik er zo over denk omdat ik niet weet wat ik mis. En jij, zou jij het doen?